Vinárstvo VINBERG

Vinifikátory, ktoré máme od IDD majú niekoľko výhod, ktoré uľahčujú prácu či už pri fermentovaní červených tak aj pri bielych odrodách, a oproti klasickému nakvášaniu rmutu v kadiach, sa zbavujeme oxidačných tónov či už vďaka uzavretej atmosfére vo vinifikátore alebo možnosti sa po ukončení kvasenia nechať rmut macerovať a pritom vytlačiť kyslík a nahradiť ho iným invertným plynom v našom prípade dusík. Rmut a nemáme problém nechať kludne aj 2-4 mesiace vo vinifikátore samozrejme podľa odrody.

Čo sa týka plnenia využívame hlavný horný otvor, čo sa týka vypúšťania (bočnice) pri hlavných dvierkach slúžia vynikajúco nakoľko rmut (mušt) nestrieka všade na okolo, čistenie bez problémov.

Ročník 2023 
sme spracovali 3 odrody cez vinifikátor nakoľko to bolo tak natesno s kampaňou a boli to odrody:

Rizling Rýnsky 2023 – už do podchladeného vinifikátora bol rmut zachladený na 5 °C, rmut sme macerovali 5 dní vo vinifkátore pri teplote 8°C. Víno z toho vzniklo nie až tak s odrodovým charakterom ako by si vyžadoval Rizling Rýnsky, ale práveže naopak víno bolo ľahké s ovocnejším prejavom a výraznou kyselinou. (bez ocenenia, čakáme na fľašovú zrelosť)
 
Svoj Sen 2023 – tak isto už do podchladeného vinifikátora bol rmut zachladený na 5°C, rmut sme macerovali 2 dni. (Rok pred tým sme tú istú odrodu z toho istého vinohradu spracovali hned po zbere, víno nebolo až tak výrazné). Avšak po použití vinifikátora pri 5°C  sa po spracovaní vo víne prejavili všetky 3 odrody ktoré sú krížené (Rizling Rýnsky x Leánka x Rulandské Šedé) Víno má farbu a kyselinky po rizling rýnsky, aromatiku po leánke a chuť po rulandskom šedom (bez ocenenia, malé množstvo).
 
Neronet 2023 – cukornatosť pri zbere 22,5 , vinifikátor zachladený pred použitím na 10 rmut sme nechali macerovať 3 dni pri teplote 8°C, po 3 dňoch sme zvyšovali teplotu o 1 stupeň každý deň až kým sme nedosiahli teplotu 16°C. Rmut bol vo vinifkátore 2,5 mesiaca pri teplote 16°C. Víno sme dávali na súťaže veľmi mladé bez flašovej zrelosti, nebol použitý žiadny sud, nefiltrované (ocenenia: Gustus Juvenilis 2024 – 85,33, Vinné Trhy Pezinok 2024 – 84,00, Vitis Aurea Modra 2024 84,80)  
 
Ročník 2024 Vám opíšem keď budú všetky vína spracované a budem Vám ich vedieť zhodnotiť. Tento rok sme spracovali cez vinifikátory : Muškát Moravský -2 dni , Silvánske zelené -2 dni , Frankovka modrá x Cabernet Sauvignon – 3 týždne, Rizling Vlašský (Oranžové) – už teraz 3 týždne (Oranžové) , Neronet – zatiaľ 1 mesiac 

Erik Baláž | https://vinberg.sk

Nákupný košík
Návrat hore